Magashegyi sziklamászás

Tévhitek, misztikumok és tények a sziklamászásról

Posted on Posted in Cikkek

Valamilyen oknál fogva a sziklamászást egyfajta misztikum lengi körül még mindig. Egykoron valóban egy szűk, különleges fizikális és pszichés adottságokkal rendelkező réteg sportja volt a sziklamászás, de mára a felszerelések, a biztosító- és mászótechnikák fejlődésével, a szabadtéri mászóiskolák, sportmászó-helyek és falmászó termek robbanásszerű terjedésével tömegsport lett belőle, amit bárki űzhet, aki egy-két egyszerű alapvető dolgot elsajátít. Ha tisztában vagy a játékszabályokkal, akár kisgyerekek számára is élvezetes, biztonságos szabadidős programot tudsz a sziklamászással nyújtani!

A misztikumot talán az tartja fenn, hogy a média időről-időre felkap egy-két őrült, félőrült fazont, akik ugyan látványos és tenyérizzasztóan vakmerő, de az épeszű biztonságot teljesen nélkülöző, a hétköznapi normál sziklamászó gyakorlatot mellőző és egyáltalán nem követendő, sőt a sportág jó hírnevét romboló tevékenységet végeznek.

A sziklamászás teljesen más, mint aminek sokszor a tévében és a youtube-on látod! A sziklamászás alapvetően nyugodt sport. Az első néhány mászásod után megszokod a magasságot, rájössz, hogy azok az eszközök, amiket mászás közben használsz pont azért vannak, hogy biztonságban légy és a mászás nyújtotta szépségre tudj koncentrálni!

A sziklamászás nyugodt sport. A sziklamászók nem adrenalinfüggőek! Magas adrenalin szinttel nehéz lenne olyan kifinomult mászómozgást végezni, amely olyan, mint egy gyönyörű, harmonikus, vertikális tánc.

A sziklamászásnak több ágazata is létezik?

Így van. A sziklamászás egy összefoglaló név és valójában többféle stílust is magában foglal, melyek az utak hosszúsága, földrajzi elhelyezkedése és biztosítási módszerei alapján eltérnek egymástól.

Pipáljuk ki először az öngyilkos-jelölteket: Ők a szólómászók. 🙂 Van aki a saját szintjén belül mászik és ott kvázi-biztonságban tud létezni, de egy letörő szikla vagy lehulló kő őket is meg tudja tréfálni.

A sziklamászás többi ágának képviselői többnyire normális, hétköznapi emberek. 🙂

Mi a különbség a sziklamászás egyes ágai között?

Boulder

A legkisebb eszközigényű sziklamászó stílus a boulder. Kinézel egy sziklatömböt, biztosítás nélkül, de nem túlságosan magasan, pár méteres magasságig mászol rajta. Érdemes szivacsot, ún. crashpad-et tenni magad alá, ill. jól jöhet egy jó szpottoló társ, aki esés esetén segít irányítani Téged a szivacs irányába. A boulder kunsztok általában néhány mozdulatból állnak. Magasabb szinten vannak olyan boulder-problémák is, amelyekre esetenként többet kell készülni, mint egy Mount Everest normálutas megmászásra!

Budapest környékén nagyon népszerű boulder-ező hely a Franciabánya és az Oroszlánsziklák. A boulder 2020-tól a nyári olimpiai játékok része lesz, természetesen műfalon.

Sportmászás

Sziklamászás gyerekekkelA sziklamászás legnépszerűbb formája a sportmászás. Általában egy kötélhosszas, azaz max. 30-35m-es, jól biztosított, nittelt mászóutak megmászása a sportmászás. Ha megtanulod az alap biztonságtechnikát, akár önállóan is gyakorolhatod barátaiddal, gyerekeiddel.

A sziklamászás legbiztonságosabb formája az ún. felsőbiztosításos vagy top-rope mászás, amit az igazi sportmászók a mászótechnika és erő-állóképesség fejlesztésekor vagy egy-egy nehéz út begyakorlásakor használnak. Sokan megelégszenek a top-rope mászással, mint önálló stílussal, hiszen veszélytelen (konkrétan nem tudsz leesni, mert mindig felülről tart a kötél), ugyanakkor megadja a mászást okozta élvezetet.

Sziklamászás: sportmászásA sportmászás, nehézségi mászás (lead climbing) néven  szintén szerepelni fog a 2020-as tokiói olimpián, de a boulder-hez hasonlóan szintén műfalas változatban.

Ha kezdő sziklamászó vagy, érdemes a mászás ezen ágával kezdened, hiszen itt tanulod meg azon mászótechnikai elemeket, mászóstratégiát és a biztonságot nyújtó, helyes kötélhasználatot, ami gyakorlatilag a mászás minden ágához szükséges, függetlenül attól, hogy valamelyik magashegy vagy éppen függőleges sziklaút a célod!

Több kötélhosszas sportmászás

Nagyon népszerűek a hosszú, több kötélhosszas mászóutak, ahol a kötélhosszak függőlegesen, vagy kvázi-függőlegesen követik egymást. Gyakorlatilag vertikális túrázásról van szó, hasonlóan a via ferrata-hoz, annyi különbséggel, hogy egy kicsivel több szakértelmet kíván ez a mód és ennek köszönhetően sokkal ritkább a tömeg.

A nittelt több kötélhosszas utak a megfelelő eszközhasználat mellett biztonságosak és a nagyon nagy élményt nyújtanak, hiszen innen merőben más lesz a körülötted levő tér, mint amit a hétköznapjaidban megszoktál! A több kötélhosszas sziklamászás nem mágia, hanem bárki által gyorsan megtanulható kalandozás a sziklákon. Mi már kezdő szinten is oktatjuk.

Paklenica, Arco, a Hohe Wand, a Rax és Schneeberg között húzódó Höllental, a Peilstein a magyar sziklamászók körében is kedvelt sportmászó vidékek.

Tradicionális sziklamászás

Alpesi tradicionális sziklamászás
Az élet nem mindig egy habostorta… Egy kis ködös, esős, alpesi feeling a Mont Blanc lábainál.

A trad mászás már egy kicsit több technikai felkészültséget igényel, mint a sportmászás. Tradicionális mászás közben Te magad helyezed el a biztonságot jelentő közteseket a sziklafalban. Ékeket, friend-eket, hex-eket, mindenféle kacatokat helyezel el különböző repedésekben, melyeket a másodmászó jól kiszed. A jó trad mászó nyom nélkül mászik, nyom nélkül eltávolítható eszközöket használ biztosításra.

A hatékony trad mászáshoz érdemes jó sportmászónak is lenned, mert trad-ban az ember egy kicsit vissza szokott venni a sportmászásban nyújtott csúcsteljesítményéből. Trad mászásnál energiát vesz el a biztosítóeszközök elhelyezése a falban, így erre fizikálisan is érdemes energiát tartalékolni. Sokszor lényegesen kevesebb eszközt helyezünk el a falban, hogy növeljük a mászás sebességét és kevesebb erőt pocsékoljunk egy-egy megfelelő méretű eszköz kiválasztásával.

A trad mászás másik nehézsége a falon való tájékozódás. Érdemes felkészülni a mászandó útból, hiszen itt nem lesznek nittek, amiket követhetsz és okozhat némi bonyodalmat, ha betévedsz valami nehezebb és/vagy rosszul biztosítható részre az eredeti út helyett.

Érezhető, hogy a mászás eme ágazata már több mászótapasztalatot igényel.

Mesterséges mászás

A mesterséges mászáshoz a sziklamászó eszközök használatának nagymestere kell, hogy légy! Ezzel a módszerrel olyan helyeken is fel tudsz mászni, ahova fizikálisan képtelen lennél. Hogyan lehetséges ez?

A falban elhelyezett közteseket nem csak arra használod, hogy megtartsanak egy lehetséges esést, hanem beléjük kapaszkodhatsz, használhatod őket továbbjutásra is. A köztesekbe kötéllétrákat, ún. trepniket akaszhatsz és ezeken mászhatsz egyre magasabbra.

Ez nem csalás? De nem ám! Próbáld ki és rájössz, hogy mind fizikálisan, mind pszichésen is megterhelő ága ez a mászásnak! Nehezebb mesterséges (más néven techno vagy modern) útban sokszor olyan ici-pici repedéseket használunk eszközelhelyezésre, amelyekbe a méreténél fogva csak kicsi teherbírású eszközöket tudunk elhelyezni. Ilyen helyeken nem megengedett egy esés, mert az eltépné-kitépné a falban levő eszközt és az esetleg komoly problémákat okozhatna.

Természetesen a mesterséges mászást is lehet fokozatosan tanulni, hiszen az első két nehézségi fokozat A1, A2 még nagyon jól biztosítható, komoly esés csak akkor lehetséges, ha nem tartod be a biztonságtechnikai szempontokat. Demjénben építettünk néhány kezdő trepnis utat, ahol kiválóan belekóstolhatsz a mászás eme ágába!

Alpesi/magashegyi sziklamászás-hegymászás

Alpesi sziklamászás tündöklő időbenMagashegyi közegben minden lehetséges. 🙂 Itt már sok meglepetés érhet, hiszen

  • többnyire nem egyszerű a mászóút megtalálása,
  • az időjárás változékonyabb lehet, ezért több ruhával, felszereléssel mászunk,
  • az útvariációk száma szélesebb spektrumban mozognak, ezért fontos a jó tájékozódó képesség,
  • fárasztóbb a mászóút beszállásának megközelítése,
  • többnyire a lejöveteli utak sem triviálisak.

Természetesen ez a tudomány is elsajátítható, rengeteg sztenderd trükk van, amit magashegyi sziklamászóként alkalmazni tudunk, hogy minél hatékonyabban tudjunk fel és le jutni. Mire az ember fejébe veszi, hogy a mászás ezen ágába fogjon bele, általában már túl van egy-két kalandon és rendelkezik azzal a tapasztalattal, amivel a magashegyi mászás is gyönyörű élménnyé változik.

Láthatod, hogy a sziklamászás elsajátításának útja gyönyörű ív: Egyfajta harmóniát teremthetsz a természet és önmagad köré. A sziklamászó számára a világ egy óriási játszótér, ahol még felnőtt fejjel is feltűnés nélkül hódolhatsz az infantilis éned mászókázós igényének, s közben szebbnél szebb tájakat láthatsz különleges látószögből, mászótársaidban pedig igazi barátokra lelhetsz.