Lavina szeminárium, Budapest

Térkép betöltése...

Időpont
2016.12.08
6:30 du. - 10:30 du.

Helyszín
HegymászóTanfolyam.hu HQ

Kategóriák


Alaplavina a parkolónk felett
Alaplavina a parkolónk felett. Háromszor keresztezi a szerpentint.

A téli magashegyekben gyakorlatilag bárhol kialakulhat lavina. Előfordulhat a túraúton, a sípályákon, de akár még ember lakta területeken is.

Elméleti és gyakorlati részből álló szemináriumunkban betekintést nyerhetsz a lavinák kialakulásának módjaiba, megismered a lavinák típusait. Megismered a lavinaveszélyes terepen való közlekedés módjait, a minimális eszközparkot, amit feltétlenül magaddal kell vinned, ha téli túrára mész.

Lavinaveszélyes területMegbeszéljük, hogyan tervezünk téli sítúrát, hótalpas túrát. Megnézzük, mit tudunk meg az időjárás és lavina előrejelzésekből.

Fontos kérdéskör, hogy hogyan hívjunk mentést, ha baj van, illetve milyen balesetbiztosításra van szükséged, hogy ne zsebből kelljen kifizetned. Azt is fontos tudni, milyen esetekben nem fizetnek a biztosítók.

Megnézzük azt is, milyen jellegű lavinajeladók kaphatóak a piacon, melyeknek mi az előnye, hátránya. Megnézzük mi a lényeges különbség az analóg, az egy antennás és a három antennás digitális lavinajeladók között. Ki is próbáljuk őket.

Friss porhó lavinaA gyakorlati részben – hasonlóképpen, mint ahogyan azt annak idején nekünk is a Pieps gyár bemutatta – kipróbáljuk a lavinajeladók keresésének módozatait. Ehhez még havas területre sincs szükségünk.

Természetesen ez a kurzus nem helyettesíti a téli magashegyi tanfolyamon begyakorlott, hóban alkalmazott technikákat, hiszen ásásra, hóban való közlekedésre nincs sajnos lehetőségünk. Viszont mindenképpen jó, ha a téli szezon előtt minél többet foglalkozol ezzel a kérdéskörrel!

Kinek ajánlott a lavina szeminárium?

Ideális lavinamezőHa még nem voltál téli magashegyi tanfolyamon, akkor előre tudsz kicsit készülni. Ha már voltál téli magashegyi tanfolyamon, akkor remek ismétlési lehetőség. Ha pedig nem voltál és nem is tervezed a közeljövőben, hogy részt vegyél téli magashegyi tanfolyamon, viszont szeretnél havas túrákra menni, akkor ez egy remek módja, hogy halld a Fehér Démonról szóló fontos dolgokat!

Mit hozz magaddal?

  • Papírt, íróeszközt
  • Fejlámpát
  • Ha van saját lavina-szetted, hozd el!

Jelentkezés

Foglalás zárva erre az eseményre.