sziklamászó kalauzok falrajzi jelölései

Sziklamászó falrajzi jelölések

Posted on Posted in Cikkek

Hogyan találhatsz magadnak sziklamászó útvonalat?

Az internet tele van mindenféle leírásokkal, a szakboltokban vásárolhatsz sziklamászó kalauzokat, amelyek tartalmazzák egy-egy régió mászóútjait. Sajnos szabványos jelölési rendszer nem létezik, leginkább elfogadott normák alapján szokták a kalauzok szerkesztői az útvonalakat sematikusan ábrázolni. A leggyakoribb, amikor egy, a falat ábrázoló grafikán szaggatott vonallal berajzolják az utat.

Van olyan is, amikor fotón találod meg az útvonalakat és van az ún. sematikus ábrázolás, ahol falrajzi jelölésekkel ábrázolják a fal milyenségét.

Hangsúlyozom, nem szabványos a jelölési rendszer, de van valamiféle kialakult módja az egyes sziklaformációk ábrázolásának.

Ezeket a jelöléseket itt találod letölthető formátumban »

Mászóutak nehézségi fokozatai

Fontos tudni, hogy a mászóutak nehézségi besorolása szubjektív módon történik. Az út megnyitója, azaz első megmászója megálmodja a nehézségét is. Az út ismétlői persze bírálhatják az első megmászó véleményét és egy idő után egy út a többség hatására nehezedhet vagy éppen könnyebbé válhat… legalábbis a számozás tekintetében.

Ha szerencséd van és megmászol pont egy olyan utat, amit az évek során egyre nehezebbre számoznak, akkor úgy is fejlődhetsz, ha közben egy métert sem mászol. 😀 😀 😀

Az utak megnyitóinak nevét érdemes megnézned, amikor böngészed a kalauzt! Sokszor az út megnyitójának személye ráutaló lehet az út stílusára, nehézségére. Pl. egy Ricardo Cassin féle kéményes út – ha nem vagy profi kéménymászó – valószínűleg tenyérizzasztó lesz, mert Cassin nagyon jól mászta a kéményeket és eléggé alul számozta őket.

Az út nehézségi fokozata pedig általában a legnehezebb rész nehézségi fokozatát szokta jelölni. Viszont lényeges tanulmányozni a kalauzt, mert nem mindegy, hogy a legnehezebb rész csak egy-két mozdulatból áll, vagy pedig akár több kötélhosszon keresztül tartó, állandó nehézség! Ez leginkább a falrajz részletes tanulmányozásából derül ki.

A jobb kalauzok jelölik az utak biztosíthatóságát is, azaz, hogy nittelt sportútról vagy saját eszközökkel biztosítható, tradicionális sziklamászó útról van szó. Sokszor a biztosítási pontok sűrűségére is van utalás.

Sok kalauz S betűvel jelöli a sportutakat, R betűvel a tradicionális utakat. Az utána következő szám a biztosíthatóságot jelöli, ahol 1 a legjobb, 5 a legrosszabb.

Amikor több kötélhosszt mászol, nézd végig az egyes kötélhosszak nehézségét is, mert sokszor bele lehet futni olyanba is, hogy a címsorban szereplő nehézségi érték ellenére valamelyik kötélhossz furcsa módon nehezebb. 🙂 Ez többnyire elírásból fakad, de azért tud kellemetlenségeket okozni, amikor kiderül, hogy mondjuk egy 5c út tartalmaz 6b-s kötélhosszt is. 🙂

Nehézségi skálák

A legelfogadottabbak az ún. francia, UIAA és Yosemite skálák, melyek között egyértelmű megfeleltetés van.

francia UIAA Yosemite
2 II 5.2
3 III 5.3
4a IV 5.4
4b IV+ 5.5
4b+ V- 5.6
4c V 5.7
5a V+ 5.8
5b VI- 5.9
5c VI 5.10a
6a VI+ 5.10b
6a+ VII- 5.10c
6b VII 5.10d
6b+ VII/VII+ 5.11a
6c VII+ 5.11b
6c+ VIII- 5.11c
7a VIII 5.11d

…és így tovább.

Honnan lehet falrajzokhoz jutni?

A legjobb, ha megvásárolod a célterülethez tartozó, könyv formátumú kalauzt. De az interneten is fellelhető sok topo, pl. a bergsteigen.com oldalon részletesen kereshető, sok ezer útból álló falrajzi gyűjteményt találhatsz, leginkább az alpesi területekről.