Paklenica – ahol a tenger és a hegyek találkoznak

Posted on Posted in Cikkek

A Velebit déli csücske

A horvátországi Paklenica Nemzeti Park a Velebit-hegység déli fertályában húzódik, a Velebit legmagasabb pontjai és az Adriai-tenger között, Zadar-tól kb. 40km-re észak-keleti irányban.

A 96km2 alapterületű nemzeti park egy alsó és egy felső részre osztható. Az alsó, tengerparthoz közelebb eső régióban a millió évekkel ezelőtti tektonikus mozgásoknak köszönhetően két gyönyörű kanyon jött létre, melyeket ma Kis és Nagy Paklenica-völgyeknek hívunk. A Kis Paklenica-völgy (Mala Paklenica) 12km hosszú szurdok, melyben a Mala Paklenica patak csörgedezik, míg a Nagy Paklenica-völgy (Velika Paklenica) 14km hosszú és a Velika Paklenica patak szeli át. Kettőjük találkozásánál kezdődik az ún. Felső-völgy, melyben a kirándulók számára menedékház is épült. A két szurdok bejárata közvetlenül a tengerpartról nyílik.

A Szent-Csúcs, azaz Sveto Brdo (1751m) télen
A Szent-Csúcs, azaz Sveto Brdo (1751m) télen. Pazar látvány, ahogy a havas csúcsról láthatod közben az Adriai-tengert, a Pag-szigetet. forrás: Summitpost.org

Az alsó völgyek vad, meredek sziklafalakkal övezett, keskeny szurdokok, legnagyobb függőleges falaik elérik a 700 métert. A Felső-völgy jóval szélesebb, gyönyörű erdős vidék, fenyvesekkel és bükkösökkel. A parkot végül északon és észak-keleten a Velebit legmagasabb hágói és hegycsúcsai – a télen teljesen alpesi jelleget öltő Vaganski Vrh (1757m) és Sveto Brdo (1751m) csúcsok – zárják le.
A Paklenica Nemzeti Park területén több, mint 400 állatfajt regisztráltak, ebből 200 madárfaj,  valamint 40 hüllő és kétéltű ismeretes. Rendkívül gazdag növényvilága is, hiszen a kontinentális és mediterrán éghajlatok találkozási pontjának köszönhetően több mint 800 növényfaj található itt, melyből 40 faj őshonos.

Geológiai különlegesség, hogy ekkora területen 37 barlang és 39 akna, valamint számtalan forrás található. A Bunovac szakadék 534 méteres mélységével a terület legmélyebb üregei közé tartozik. Crljeni kuk barlang a legnagyobb karsztbarlangok egyike.  Mélysége 152 méter, központi termének átmérője meghaladja a 100 métert.

A Velika Paklenica jelentős történelmi múlttal is rendelkezik. Josip Broz Tito, volt jugoszláv diktátor hatalmas bunker-rendszert építtetett maga és partizánjai számára a II. Világháborút követő feszült időszakban, melyben Sztálin a forradalmi elképzelésekkel átitatott Tito eltávolítását tűzte ki célul. A bunkerek ma múzeumként funkcionálnak.

Paklenica, a sziklamászás paradicsomaSziklamászók paradicsoma

A Velika Paklenica igazi, Európa-szerte közismert paradicsom a sziklamászók számára. A nagyjából 1000 dokumentált sziklaút mindenki számára tartogat megfelelő kihívást, hiszen van itt könnyű és nehéz, rövid és hosszú egyaránt. A sós tengeri levegő munkájának köszönhetően a sziklák felülete rendkívül jól tapad, nagyon jó lépéseket és fogásokat lehet találni. Jellegzetes sziklaalakzat itt az orgonasíp-szerű vízlefolyás, a csipkés taréj és a víz csöpögésének köszönhető lyukacsos kőzet. A legnépszerűbb utak sportutak, amelyek kiválóan nitteltek. Természetesen vannak tradicionális mászóutak is, sőt, ha valaki trepnizni szeretne, ahhoz is talál magának kihívást.

Részletes mászókalauzt lehet kapni a teljes völgyről némely magyarországi hegymászó szakboltban, de aki a vásárlását kintre halogatja, az a Starigrad-Paklenica-ban található kis mászóboltban, vagy a parkban levő ajándékboltban is megveheti a folyamatosan bővülő kalauz legfrissebb példányát. Ebben az utak vonalvezetésén kívül jelzik a szükséges felszerelésigényt is.

A legjobb mászóidőszak márciustól májusig, ill. szeptembertől novemberig tart. Nem ritka, hogy az ember akár januárban is egy szál pólóban mászhat a naposabb falakon. Nyáron a tikkasztó hőség miatt érdemes árnyékosabb utakat választani, vagy a kora reggeli és az esti órákban mászni.

Paklenica - az egyik legszebb sziklamászó paradicsomAz Anića Kuk

A szerb-horvát háború előtt az Észak-Velebiti Nemzeti Parkban levő Klek jelentette a „horvát hegymászást”, azonban mára ez a cím a paklenica-i Anića Kuk-ot illeti.

A Velika Paklenica mentén emelkedő Anića Kuk 711m-es magassága első hallásra semmi különlegeset nem rejt magában, hiszen szinte bármelyik középhegységben találhatóak ekkora hegyek, azonban ezen hegycsúcs gyalogos meghódításán kívül lehetőség van 300-400m-es sziklamászó utakon való feljutásra is, ami viszont egyedülálló sok száz kilométeres körzeten belül. Az Anića Kuk rendelkezik a Paklenica Nemzeti Park, és az egész Velebit-hegység legmonumentálisabb falaival, legnehezebb útja jelenleg a 8a (UIAA X) nehézségű Brid Klina, amely 300m-nyi áthajlásával, igazán izzasztó sziklamászó kihívás, melyet az 1970-es években első megmászóinak 8 nap alatt sikerült teljesíteniük.

Középhaladó sziklautak is futnak az Anića Kuk-on: A népszerű Mošoraski (5c/6a) és a Brahm (5c) viszonylag könnyűek, ám közel 350m-es magasságuk élvezetes vertikális kirándulássá teszi őket. Az Anića Kuk oldalában lévő borda, a Stup is nagyon népszerű, hiszen ide rövid, 3-5 kötélhosszas utak tömkelege vezet fel 4b nehézségtől felfelé. Az egyik leggyönyörűbb út, ami a személyes kedvenceim közé is tartozik, a Domžalski (6a/6a+) nehézségben. Ha mászol ilyen nehézségben, feltétlenül nézd meg ezt az utat!

Szintén az Anića Kuk falain fut fel a híres paklenica-i triumvirátus:

  1. Mošoraski (5c/6a),
  2. Velebitaški (6a+),
  3. Klin (6c).
Himalájai tájak az Adriai-tenger partján
Himalájai tájak az Adriai-tenger partján
forrás: Summitpost.org

Bakancsos túrázóknak

Bakancsos túrázók számára is rengeteg látnivalót tartogat a park. Szinte kötelező program végigjárni a Mala Paklenica völgyét, ahol viszont a sziklamászás szigorúan tilos. A Paklenica Nemzeti Park bejáratát elhagyva gyönyörű látvány fogadja a látogatókat. A szurdok két oldalán magasodó impozáns sziklafalak szabálytalanul kanyargó patakot rejtegetnek. A gyalogösvény hamarosan a patak partján folytatódik, majd felkúszik az út a hegyoldalba, ahonnan visszanézve gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a szemközt elterülő Pag szigetére. Tavasszal, az olvadás idején a patak vízszintje óráról órára akár 10-50cm-t is változhat, és a hőmérséklete igencsak hűsítő.

A Velika Paklenica völgyben a XIX. Század első felében 7 vízimalom épült, melyek közül néhány még ma is jó állapotban van. Jelzett ösvényen is meg tudjuk közelíteni az Anića Kuk csúcsát, melyről gyönyörű kilátás tárul elénk az adriai szigetvilág egy hatalmas szeletére: a Pag-ra, a Maun-ra, a Škrda-ra és a Vir szigetekre.

Ha valaki pedig magashegyi közegbe vágyik, annak ott a Sveto Brdo (1751 m) és a Vaganski Vrh (1757 m), a Velebit két legmagasabb hegycsúcsa, és rajtuk kívül még több tucat kisebb-nagyobb csúcsocska. Mivel szinte a tenger szintjéről indulunk, egész szép szintkülönbségeket lehet bejárni.
Ahogy már szó volt róla, rengeteg barlang található a park területén, melyek közül a legjelentősebb a felső régióban elhelyezkedő és a nyilvánosság számára is megnyitott Manita Peć. A 175 méter hosszú barlang bejárata 550 méter magasan található, a kanyon nyugati oldalában futó ösvényről közelíthető meg.

Túrák során több forrás vizével enyhíthetjük szomjunkat. Az állandóan folyó, jó minőségű forrásvizet adó források a Stražbenica, a Kontinovo vrilo, a Crno vrilo, a Velika Močila és a Pećica.

Naplemente paklenica
Átlag naplemente Paklenica-n

Utazás

Az utazás az autópályák megépülte óta rendkívül kényelmes és gyors, Budapestről kb. 5,5 – 6 óra alatt lehet leérni Starigrad-Paklenica településre Letenye határátkelőn keresztül. A horvát útszakasz díja oda-vissza kb. 320 HRK-ba kerül.

Szállás

Starigrad-Paklenica-n és a szomszédos Seline településen több kemping és apartman is található elfogadható árban. A vadkempingezés szigorúan tilos!

Parkbelépő

A Paklenica Nemzeti Parkot nagyon igényesen karbantartják. Mind a parkbeli infrastruktúra, mind a mászóutak kifogástalanok, és ahhoz, hogy ez hosszú távon így legyen, pénzre van szükség, ezért a parkba belépődíj ellenében lehet bemenni.

Egy kis stand-egér, Paklenica-n
Egy kis stand-egér, Paklenica-n

Autóval is be szabad hajtani, hétvégén azonban érdemes korán indulni, mert a jó parkolóhelyek hamar elfogynak.

Díjak szezonon kívül (I, II, III, XI, XII):
1 napos: 40HRK
3 napos: 80HRK
5 napos: 120HRK
Kiegészítő jegy a Manita Peć barlangba: 20HRK

2015. óta a parkban parkolásért napijegyet kell váltani. Ez autónként 10HRK.

Díjak szezonban (IV – X):
1 napos: 50HRK
3 napos: 100HRK
5 napos: 150HRK
Kiegészítő jegy a Manita Peć barlangba: 20HRK

Sziklamászó tanfolyam és aktív pihenés

Mi a Hegymászótanfolyam.hu-nál közel 2 évtizede rendszeres vendégek vagyunk a Paklenica Nemzeti Parkban.
Idén is több bentlakásos alapfokú sziklamászó tanfolyamot szervezünk ide, ahol a bő egy hét alatt remekül el tudsz mélyülni a sziklamászás rejtelmeiben. A tanfolyam végeztével minden bizonnyal a sziklamászás és a hely szerelmesévé válsz, hiszen reggeltől délutánig a park páratlan szépségű és minőségű útjaiban tanulunk mászni. Este pedig a szállásunkról gyönyörködhetsz a Napban, ahogyan eltűnik a tenger és a Pag horizontján.

Nézd meg, milyen programjaink lesznek Paklenica-n!