Lavina jeladó használata, lavinaáldozat keresése

Lavinaáldozat keresése

Posted on Posted in Tippek-trükkök

LavinanyomLavinabaleset esetén a túlélést legnagyobb eséllyel az biztosítja, ha a keresők rendelkeznek keresési és mentési gyakorlattal, elsősegélynyújtó ismeretekkel. Lavinaveszélyes területen való közlekedés alapszabálya, hogy egymástól lemaradva keresztezünk egy-egy problémás területet. Ha valami baj történne, ne adj’ Isten elvisz valakit egy lavina, nagyon fontos, hogy a szemtanúk tudják, mit kell tenni.

Sajnos hallottam már olyat, hogy valaki a hegyimentőkre bízná a mentést, de sajnos mire Ők kiérnek, az áldozat már réges-régen megfulladt és/vagy megfagyott a hó alatt. Egy lavinabaleset során kb. 10-15 percünk van társunkat kimenteni a hó fogságából. A statisztikák alapján ilyenkor még 90% a túlélés valószínűsége, de minden újabb negyed óra felezi ezt.

Mindezt értelmezd úgy, hogy – ne szépítsük a dolgot – a társad sorsa a Te kezedben van.

Hogyan használjuk a lavinajeladót kereséskor?

Nagyon fontos, hogy a lavinaveszélyes területen való átkeléskor biztonságos helyről próbáld figyelni a társadat. Ha bekövetkezne a baj és lavinát látnál a problémás szakaszon elindulni, ordíts, sípolj, jelezd neki, hogy szedje a lábát, mert gond van!

Ha bekövetkezik a legrosszabb és társadat elvitte a lavina, folyamatosan figyeld, mert megkönnyíti a keresést, ha látod, merre sodorta a hóáradat! Érdemes lekövetned, hogy a barátodat hol vitte el a lavina és hol tűnt el. A két pontot összekötő egyenes nagyjából meghatározza azt az irányt, amerre a legvalószínűbb, hogy az áldozat fekszik a hó alatt. Ezen egyenestől jobbra és balra fogjuk a keresést megkezdeni, attól a ponttól, ahol utoljára láttad.

Nagyon lényeges, hogy hívasd a hegyimentőket valakivel a csapatból! Jelölj ki valakit személy szerint és bízd rá, hogy telefonáljon a mentőknek, hiszen a lavinaáldozat akár komolyabb sérüléseket is szenvedhetett a hó alatt, ill. amíg megtaláljuk komolyabban kihűlhet, rosszabb esetben leállhat a keringése is. Közben fontos figyelni azt is, hogy a területen nem alakul-e ki másodlagos lavina, ami a keresőket is veszélyezteti!

Ha egyedül vagy, hangosítsd ki a telefonodat és amíg előszeded a lapátot, szondát, addig próbáld hívni a hegyimentőket!

A keresés – mentés nulladik lépése, hogy indulás előtt már kézbe vesszük a hólapátokat és lavinaszondákat is.

Lavinaáldozat kereséseA jel megtalálása

A keresés legelső fázisa az, hogy mindenkinek vétel, azaz Search üzemmódba kell kapcsolnia a lavinajeladóját. Ha valaki adásban marad, az gyakorlatilag lehetetlenné, de legalábbis hatékonytalanná teszi a keresést, hiszen az ő jeladóját fogja jelezni a készülékünk, az áldozaté helyett.

Ha mindenki átkapcsolt vételbe és a lavinajeladónkon látunk élő jelet, akkor mázlink van, mert az áldozat a lavinajeladónk vételi körzetén belül, azaz nem túl messze helyezkedik el.

Ha nem jelez, akkor olyan közelségbe kell kerülnünk hozzá, hogy a hatósugarán belülre kerüljünk, azaz el kell indulnunk jelet találni. Ezt az eltűnés vonalában szoktuk elkezdeni, hiszen biztosan ez alatt lesz az áldozat, mivel a lavina nem tudja szegénykét a hegyen felfelé sodorni.

Ha többen is tudunk keresni, álljunk fel egy vonalba egymás mellé olyan távolságba, hogy a lavinajeladóink vételi körzete fedje le a teljes lavinanyomot. A vételi körzet mérete jeladó típusonként eltérő, általában a készülékek hátulján jelezni szokta a gyártó cég, ill. túra előtt érdemes magatoknak letesztelni, hogy milyen antennaállással, milyen a vételi hatósugár. Ezt a módszert téli magashegyi tanfolyamon elsőként tanuljuk.

Ha egyedül vagyunk, akkor szlalomoznunk kell lefelé a lavinanyomon. A készülékünk hátulján meg fogjuk találni azt is, hogy a gyártó milyen távolságonként javasolja az irányváltást.

Ha menet közben találkozunk elhullajtott tárgyakkal, pl. túrabottal, ruhadarabokkal, hátizsákkal, akkor azok utalnak arra, merre sodródott emberünk a lavina áradatában.

Durva keresés

A durva keresés természetesen nem azt jelenti, hogy káromkodunk menet közben és átkozzuk a szituáció cudarságát! Helyette inkább valami olyasmit képzelj el, hogy amikor először becsippan a kereső készülékünk és jelet fogunk, akkor a durva keresés segítségével hozzávetőlegesen 3m pontossággal meghatározzuk az áldozat eltemetési pontját.

Lavinaáldozat kereséseA lavinajeladók 457kHz-es rádiójelet sugároznak magukból és ezen rádiójelek jellegzetessége, hogy az adó antenna körül ívesen, ún. vese formában terjednek. Így a vevő készülékünk kijelzőjén látható nyilakat követve valószínűleg valamilyen ív mentén fogjuk az áldozatot elérni.

Ha a nyilakat követve csökken a kijelzőn látható szám értéke – amit nevezzünk távolságnak -, akkor jó a haladási irányunk. Ha a nyilat követjük, de a kijelzőn látható számérték növekszik, akkor pontosan az ellentétes irányba gyalogolunk. Ilyenkor fordulj sarkon, azaz fordulj 180°-ot és így keress tovább mindaddig, amíg kb. 3m távolságot jelez a készüléked!

Finom keresés

Ha 3m-en belül vagy, lassíts le és kb. 0,5m/s sebességgel folytasd az eltemetési pont pontosabb meghatározását! A készüléket ilyenkor már érdemes a hófelszín közelében mozgatni. A Pieps DSP-k csipogása ilyenkor meg is változik, így felhívják a figyelmedet arra, hogy lassulj, mert közeledsz! Kövesd a nyilakat mindaddig, míg egyszer csak el nem tűnnek a kijelzőről!

Amikor a kijelzőnkről eltűntek az irányt jelző nyilak, az azt jelenti, hogy készülékünk finom-kereső üzemmódba állt, ami – ez típusonként eltérő lehet – általában 2-3m távolságot jelent az áldozat készülékéhez képest. Ezt értsd úgy, hogy számít az eltemetés mélysége is, nem csak a hófelszínen levő vízszintes távolság.

Ilyenkor állj meg egy pillanatra és a hófelszín közvetlen közelében forgasd úgy a készülékedet, hogy a lehető legkisebb számértéket mutassa! Attól függően ugyanis, hogy az eltemetett adó készülékének rádiójelei milyen szögben állnak a mi készülékünk antennáihoz képest, változhat a szám anélkül, hogy elmozdulnánk.

Ezután kb. 10cm/s sebességgel mozgasd a készülékedet a hófelszín közelében mindaddig, amíg csökken a kijelzőn látható számérték. Ha egyszer csak elkezd növekedni, akkor térj vissza a legkisebb érték helyéhez! A készülék forgatása nélkül mozdítsd a vevődet merőlegesen az eddigi haladási irányra. Ha növekszik a kijelzőn levő számérték, akkor mozdítsd ellentétes irányba mindaddig, amíg csökken. Ha megint elértél egy minimum számértéket, akkor ismét merőlegesen mozdulj el és így tovább mindaddig, amíg egyszerűen már semmilyen mozdítással nem tudsz kisebb értéket kicsikarni a vevődből.

Ekkor jó eséllyel az áldozat felett állsz éppen! Elő a lavinaszondával és próbáld meg szurkálással meghatározni, hol lehet pontosan szegény! Ha aktív szondád van, pl. Pieps iProbe, akkor az jó eséllyel csipogni, sípolni fog ilyenkor. Ha sípol, az azt jelenti, hogy 50cm-en belül van a vége az áldozat adójához képest, azaz elkezdhetsz ásni!

Az ásást szintén gyakoroljuk a téli magashegyi tanfolyamon, ugyanis az ásás iránya függ a terepviszonyoktól, a lejtő meredekségétől. Az ásás üteme is fontos, hiszen nem mindegy, milyen gyakran cseréljük le az ásó embert, hogy minél kevésbé merüljön ki a kereső csapat.

Utólagos ellátás

Ne feledd: a sérülted lehet gerincsérült, hiszen a lavina nem kímél senkit! Lehet, hogy kihűlt, attól függően, mennyire voltál gyors!

Sajnos durva kimondani, de meg is fulladhatott a hó alatt akár oly módon, hogy elfogyott odalent a levegője, akár úgy, hogy a légútjait eltömte a hó.

Tehát fel kell készülnöd arra, hogy kommunikáció hiányában megvizsgáld, van-e légzése, ha nincs, akkor pedig a hatékony mellkasi kompressziók alkalmazására.

De ez már az elsősegély tanfolyam anyaga!

Remélem, soha nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy a fentieket alkalmaznod kelljen!

Ha szeretnél a témában mélyebb tudást, hogy a lehető legfelkészültebben vághass neki a téli magashegyeknek, várunk szeretettel a lavina szemináriumainkon, téli magashegyi tanfolyamainkon!

Fontos megjegyezni, hogy a fenti keresési metódus elsősorban a 3 antennás, digitális készülékeknél működik. Olcsóbb, egy vagy két antennás készülékekkel való keresés módja ennél bonyolultabb. Tanfolyamainkon ezekre is részletesen kitérünk és természetesen gyakoroljuk őket.