edelrid-ohm-energiaelnyelo koztes

Könnyű a biztosítóember – nehezebb mászó

Posted on Posted in Cikkek, Tippek-trükkök

Gyakran belefutunk ebbe a problémába, hiszen sok pár mászik együtt, ahol a hölgyek általában könnyedebb testfelépítésűek, mint az urak. Mit lehet tenni, hogy a leeső nehezebb előlmászó, a lehető legkevésbé rángassa a könnyebb biztosítóembert?

  1. Nagyobb dinamikus nyúlású kötelet használunk
    Ha még kötélvásárlás előtt vagytok, akkor érdemesebb olyan kötelet vásárolni, amelyik dinamikus nyúlása (dynamic elongation) minél nagyobb. Az UIAA és CE szabványok max. 40%-os dinamikus nyúlást engedélyeznek a gyártóknak. Általában 32-36% között szokott lenni a tényleges érték, kötéltípustól függően. Sportmászáshoz vásároljatok kicsit a felső tartományba eső kötelet! A nagyobb nyúlás kisebb rántást fog eredményezni.
  2. Dinamikus biztosítás
    Ha a kötél adott, akkor a biztosítóember biztosítástechnikája rendkívül fontos lesz. Valójában 20kg-nyi súlykülönbséget még a térd behajlításával, a sziklához kitámasztott lábbal még jól lehet kompenzálni.
  3. Edelrid Ohm
    edelrid-ohm-energiaelnyelo koztesAz Edelrid 2017-ben előállt az új energiaelnyelő köztesével, az Ohm-mal. Az eszköz lényege, hogy a kötél megcsúszását fékezi az expresszben, ezáltal nem csak a biztosítóeszköz fog hirtelen fékerőt kifejteni, hanem a kötél megcsúszása is nyel el energiát. Érdemes megnézned a kis magyarázó videót: