Gleccserjárás technikája

Ha ezeket betartod, tökéletes lesz a gleccsertúrád!

Posted on Posted in Cikkek, Tippek-trükkök

Többféle módszer is létezik a gleccserjáráshoz bekötözködéshez. Az alábbi fotósorozatban az egyik legegyszerűbben alkalmazható módszert mutatjuk be. A téli magashegyi tanfolyamainkon is ezzel a módszerrel gyakoroltatjuk a hasadékból mentési módszereket.

Túra előtt feltétlenül gyakoroljátok a gleccserhasadékból mentés technikáját! Nagyon figyeljetek oda arra, hogy hasadékos területen kellő távolság legyen a kötélparti tagjai között és folyamatosan feszes kötéllel közlekedjetek! Beszakadás esetén addig esel, amíg a kötél meg nem feszül.

Feszes kötél esetén könnyebb megúszni a húzórendszer építésének kínos feladatát, hiszen egy derékig beszakadt embert könnyebb kihúzni a “nyers erő módszerével”, mint aki több méter mélyen himbálózik a hasadékban.

Beszakadás esetén csakis kötéllel szabad kihúzni a társat! Tilos odamenni hozzá és kézzel segíteni, hiszen ilyenkor a hasadékon lévő hópárkányt többlet súlyterhelés éri és mindketten beszakadhattok!

Gleccseren legyen a kezedben jégcsákány! Ezzel tudod megfékezni az esést, ill. ezzel tudsz magadnak segíteni a hasadékból kimászásban. Szimplán túrabottal ez nem fog sikerülni!