Néhány hasadék látszik a gleccseren...

Gleccsertúra kisokos

Posted on Posted in Cikkek

Gran Paradiso és Monte Rosa túra és gleccserjáró tanfolyamKözeledik a nyári gleccsertúrák időszaka. Sokféle dolog kell egy ilyen túrára, hiszen rendkívül változatos időjárási körülményekre kell felkészülnöd. Ha 3-4000m-es magasságokba törsz, kaphatsz hideget-meleget – szó szerint -, hiszen a -30°C-os hőérzettől a +30°C-ig bármi lehet, az időjárás hangulatától függően.

A megfelelő ruházaton kívül szükséged lesz komoly technikai eszköztárra és ami ugyanolyan fontos: azok használatának készségszintű ismeretére. Még mielőtt elindultok a hóba-fagyba, érdemes még itthon, száraz körülmények között megpróbálkozni egy húzórendszer összerakásával, mert ha ne adj isten valami baj történik és a társad beszakad egy hasadékba, arccal a hóban fekve nem biztos, hogy a rögtönzés a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a mentésnek.

Szóval gondoljátok végig és játszátok el a gyakorlatban is a lehetséges vészhelyzeti forgatókönyveket!

A 30m-es gleccserkötél problematikája

Jégstand - eszközök téli magashegyi tanfolyamhozFontos tudnod, hogy a gleccserparti tagjai között hosszú kötéltávolságot kell tartani, hogy egy esetleges beszakadás megfékezéshez legyen elegendő távolságod. Életbevágóan fontos, hogy a parti feszes kötéllel közlekedjen a gleccseren, hiszen a beszakadó ember addig fog zuhanni, amíg a kötél meg nem feszül, így laza kötél esetén életveszélyes a túra.

2 fő között kb. 20m a megfelelő távolság, 3 fő esetén kb. 15m. Ha a köteled csak 30m, miből tudsz húzórendszert építeni? Szóval gleccserre 50-60m-es vékony, impregnált egészkötél az ideális! (pl. Edelrid Swift, Beal Joker, stb.)

Igen, léteznek 30m-es ultrakönnyű félkötelek, amelyeket a gyártók gleccserkötélnek aposztrofálnak, de ezek leginkább arra valóak, hogy a hegyivezető az általa jól ismert régióban a képzetlen kuncsaftokat felvezesse a hegyre.

A félkötél megfelelő gleccseren?

Magashegyi gleccsertúra az Ortler-enNézd végig, milyen eszközöket fogsz használni egy esetleges húzórendszer építésénél, ha a társad beszakad egy hasadékba! A félköteled vastagsága elegendő ahhoz, hogy pl. a mászógépedet, Ti-Bloc-odat használni tudd? A pruszikod megfelelően megszorul a félkötélen? Ha a válaszod “igen”, akkor használhatsz impregnált félkötelet, ha nincsenek meredekebb elölmászások, ahol 1-esnél nagyobb eséstényező előfordulhat (pl. Grossvenediger normálutak, Gran Paradiso normálút).

Ha viszont nem csak egy esetleges hasadékba szakadást vagy kicsúszást kell megtartani, hanem előfordulhat esés is, akkor a félkötél nem elegendő. Felkészültél a túrára, nagyjából tudod mire lehet számítani? Ez alapján válassz eszközöket!

Csak az impregnált kötél jó a gleccseren?

A válasz egy határozott “igen”.

Az impregnálatlan kötél pillanatok alatt átázik a hóban vontatás során, egyrészt nagyon nehézzé válik, ami a kisebb probléma, viszont a vizes (esetleg még meg is fagyott) kötél kezelhetetlen, az eszközeidben nem húzható át rendesen, így egy húzórendszer működtetése kimerítően nehézkessé válik. Ha téli magashegyi tanfolyamon, a hóban fekve csináltál húzórendszert, akkor tudod, hogy még gyakorlós, kvázi-ideális körülmények között sem annyira triviális a flaschenzug összerakása, hátha még az eszközök alkalmatlanok is, akkor biztosan jön a fejvakarás és közben a hasadék belsejében a hypothermia.

Baráti társaságok önálló gleccsertúrájának 10 pontja

  1. Állóképesség fejlesztése hegymászáshozKészülj fel a túrára fizikálisan és mentálisan egyaránt!
  2. Legyen megfelelő ruházatod!
  3. Legyen megfelelő felszerelésed!
  4. Tudd a felszerelésedet rendeltetésszerűen használni!
  5. Legyen megfelelő enni- és innivaló nálad!
  6. Menj megfelelő társakkal, ha esetleg Veled történik valami, Ők is tudják kezelni a helyzetet, mind fizikálisan, mind mentálisan, mind technikailag!
  7. A társaságból mindenki ismerje az útvonalat és a logisztikát!
  8. Alkalmas időjárásban vágjatok neki az útnak!
  9. Legyen hegymászásra érvényes balesetbiztosításotok!
  10. A legfontosabb: Legyen szép emlék a túrátokból!