Edelrid Mega Jul biztosító eszköz

Edelrid Mega Jul biztosító eszköz

Posted on Posted in Cikkek, Tippek-trükkök

Viszonylag komoly tapasztalataink vannak a Mega Jul-lal, ill. a Micro Jul-lal kapcsolatban, hiszen 2015. óta használjuk őket meglehetősen intenzíven.

Ami zseniális a Mega Jul-ban az az, hogy egy Petzl Reverso vagy Black Diamond ATC-Guide méretű eszközbe több olyan funkciót zsúfoltak bele, mint amit a Petzl Reverso és a Petzl Grigri együttesen tud.

A Mega Jul alkalmas

  • leeső mászó önzáró megtartására, legyen az elölmászó vagy felső biztosításos (top-rope) mászó,
  • ereszkedésre önzáró módban, pruszik nélkül,
  • ereszkedésre folyamatos módban pruszikkal biztosítva,
  • egy vagy két másodmászó biztosítására guide módban.

A saját tapasztalat az, hogy az önzáró funkciók leginkább a saját Edelrid Strike (FG) karabinerével működnek megcsúszás nélkül. Másik tapasztalat volt az is, hogy Edelrid kötelekkel (Swift, Eagle, Anniversary, Heron, Boa, Python) nincs megcsúszás, míg más típusú egészkötelekkel sikerült produkálnunk csúszást.

Ez pedig egy saját videó az ereszkedés két módjáról:

Félkötelekkel még jól működik a Mega Jul (pl. Edelrid Apus-szal), vékonyabb ikerkötelekhez viszont a Micro Jul a megfelelő eszköz, ahogyan azt a gyártó is javasolja.

Hosszabb ereszkedéskor a magam részéről jobban szeretem a hagyományos, “pruszikos” módszert, de pl. mászóiskolában nagyon praktikus és gyors az önzáró módszer, pl. ha ereszkedés közben ki szeretném szedni a falból a közteseket, vagy éppen bogozni kell a kötelet, mert mondjuk fent akadt valahol.

Szóval az eszköz zseniális, de mielőtt hosszú útban biztosítanál és/vagy ereszkednél vele, próbáld ki mászóteremben vagy mászóiskolában!