Bivak-bariszta: kempingfőző + kotyogós + kávé

Posted on Posted in Cikkek, Tippek-trükkök

A kotyogós kávéfőzés öt alapszabálya

kavezasReggel mászás vagy túra előtt egy jó kávét inni az maga a mennyország! 😀 Kikászálódsz a sátorból, beizzítod a gázfőződet és 2-3 perc múltán már ihatod is a frissítő nedűt. Ha szoktál kávét főzni kotyogós kávéfőzővel, gázfőzőn, akkor lehet, hogy jól jön pár tanács, hogyan csinálhatsz igazán jó kávét!

  1. Ha tudsz meleg vizet tenni a kotyogósba, akkor azt tégy! A buborékmentes ásványvíz kiváló a célra, de ha a kemping csapjából jön meleg víz, az is jó lehet.
  2. A vízszint a kávéfőződ biztonsági szelepe alatt legyen, a szelepet semmi esetre se fedje el!
  3. Durva őrlésű kávét használj! A durvább szemcsék nem tömítik el a kotyogós kávéfőző szűrőit. Ha nem Te őrlöd a kávét, akkor az őrölt kávé csomagolásán érdemes megnézni, hogy ajánlják-e kotyogós kávéfőzőhöz.
  4. A kávét lazán töltsd a kávéfőzőbe és ne tömörítsd le! A vízgőz könnyebben tud átáramlani a kávén, a főzet zamatosabb és krémesebb lesz.
  5. Természetesen sok múlik a kávé minőségén is, az arabica kávékból lágyabb kávé készül, a robusta tartalmú kávékból kesernyésebb. Döntsd el Te magad, neked melyik ízlik jobban!

bialetti-brikka-vs-mokka-A kávéfőző

Kotyogós kávéfőzőkből nagyon sokfélét lehet kapni. Ami nekem legjobban tetszett, az a súlyszeleppel ellátott Bialetti Brikka volt. Ez a kávéfőző, a többi kotyogóstól kissé eltérően egy kicsit másféle szeleppel rendelkezik. A kiömlőnyílás tetején egy súly található, ami megakadályozza a vízgőz kis nyomáson való távozását. A hő hatására a nyomás növekszik a kávéfőzőben és csak akkor tud távozni, amikor eléri azt az értéket, ami már a súlyt is meg tudja emelni.

A nagyobb nyomás aromásabb kávét fog eredményezni. Nem véletlen, hogy a Bialetti Brikkát a kotyogósok Rolls Royce-ának is szokták titulálni.

A fenti tippek természetesen csak iránymutatások, amelyeket a lehetőségek természetesen felülírhatnak. Azért ha csak egy kicsit is sikerült hozzájárulni egy jó kávéhoz, akkor már megérte megírni ezt a cikket!

Egészségedre!