Bakancs kiválasztása hegymászáshoz

Bakancs választás hegymászáshoz, túrázáshoz

Posted on Posted in Cikkek, Tippek-trükkök

A bakancsválasztás bonyolult folyamat, hiszen rengeteg gyártó, rengeteg modellje közül lehet válogatni és nehéz eldönteni melyik a legjobb. Van azért néhány szempont, amelyeket figyelembe véve kicsit egyszerűsödik a válogatás folyamata.

Univerzális bakancs sajnos nem létezik. Minden lábbelinek megvan a maga funkciója, így egy igazán jó magashegyi bakancs, amivel megjárhatod a négyezres hegyeket nem nagyon tesz jó szolgálatot mondjuk egy 50km-es bükki teljesítménytúrán, egy béleletlen puha talpú kirándulócipőben pedig valószínűleg lefagyna a lábad, ha téli magashegyen használod, ráadásul még tisztességes  hágóvasat sem tudsz rá szerelni.

Kompromisszumokat természetesen lehet kötni, de érdemes arra a funkcióra vásárolni cipőt, amire leginkább használni fogjuk.

Legfontosabb paraméterek a cipő talpa, anyaga és a béleltsége.

Talp

Kiránduló bakancsok - A talpmerevségA cipők talpát A-B-C-D keménységi kategóriákba sorolják a komolyabb gyártók. Az A talp puha, hajlékony, míg a D teljesen merev.

Ha nincs feltüntetve milyen a cipő keménysége, akkor egy egyszerű ökölszabállyal meg tudod Te magad is állapítani:
Ha elöl-hátul van a hágóvasnak perem kialakítva, akkor az többnyire D;
ha csak hátul van perem, az C;
ha nincs perem, de nehéz meghajtani a bakancs talpát, az B;
ha nincs perem és könnyű meghajtani a talpat, akkor A.

(múzsám és megihletőm: Timkó Zsuzsi 😛 )

Kiránduló cipők

Az A talpú cipők ideálisak középhegységbeli túrákra. Rövidebb túrákon, könnyű terepen ideális viselet, hiszen könnyű cipő és a talp puhasága miatt sokkal kényelmesebb, mint egy robosztus merev talpú hegymászó bakancsban döcögni. Hazai teljesítménytúrákra, kirándulásokra csakis ilyet vegyünk, de könnyű klettersteig túrákra, ahol nincs hó, szintén kiváló útitársunk lehet egy ilyen puha bakancs!

Hágóvas viselésére nem ideális, hiszen lépés közben a talp annyira hajlik, hogy a hágóvas leugrik róla. Ha pedig nagyon meghúzzuk a hágóvas hevedereit, akkor a lábban a vérkeringés nem lesz megfelelő, ami fagyási sérülésekhez vezethet.

Ha valamilyen úton-módon mégis sikerül rá felerőszakolni a hágóvasat, egy jegesebb-firnesebb terepen a hágóvas inkább a puha talpat hajlítgatja, mintsem belemarjon a kemény jégfelszínbe, ami rendkívül balesetveszélyes. Keményebb firn rugdosásával kiválóan meg tudsz szabadulni lábujj körmeidtől, mert a cipő deformálódik rúgás közben és a lábujjaid is ütődni fognak.
A puha talpú cipők orránál gyűrődik a bőr lépés közben, a kor előrehaladtával itt elvékonyodik egy vonalban és be tud ázni egy idő után, bármennyire is impregnálod.
Középhegységekben való túrázásra alkalmasak.

Trekking bakancsok

Trekking bakancsok B talpmerevségA B talpú cipők kicsit keményebb talppal rendelkeznek. Nagyobb hátizsákkal, kövesebb terepen kényelmesebb és biztonságosabb ilyen cipőben közlekedni. Nyári, hómentes magashegyi túrákhoz nagyszerű lábbeli. Kompromisszumokkal kötözős hágóvasat rájuk lehet szerelni, de jeges, firnes terepre azért nem javasolt az ilyen viselet, komolyabb hegymászóutakba nem célszerű beszállni, de könnyű (F, PD) nyári gleccsertúrákon jó lehet.
A talp még itt is hajlik lépéskor, ezért a beázási veszély fennáll, főleg kicsit használtabb cipőknél.

Könnyű hegymászó bakancsok

Könnyű hegymászó bakancs - C talp - félautomata hágóvashozA C talpú cipők már kellő merevséggel rendelkeznek ahhoz, hogy magashegyi bakancsnak lehessen nevezni őket. A legtöbb modell rendelkezik a sarkán olyan peremmel, ahova akár félautomata hágóvas sarokrészét is fel lehet pattintani. Némelyik darab automata hágóvasak viselésére is alkalmas, ám ezzel óvatosan bánjunk, hiszen a C merevségű talp még hajlik valamennyire és az automata vas, mivel az orr-részen csupán egy kis peremen fekszik fel, leugorhat a cipőről.

A C talp ideális bármilyen nyári magashegyi trekkinghez, gleccsertúrákhoz és kicsit nehezebb terepeken is el lehet velük boldogulni, ha kellőképpen jó hágóvasat szerelünk rájuk.
A talp merevsége miatt sziklás terepen kis peremeken is lehet velük álldogálni, így nehezebb via ferrata – klettersteig utaknál, de akár sziklamászás közben is ez a funkció kellőképpen hasznos tud lenni.
A talp merevsége azt az előnyt is nyújtja, hogy lépés közben az orrnál nem gyűrődik a cipő anyaga, így megfelelően impregnálva a cipő nagyon nehezen tud beázni.
Középhegységbeli túrákon nem kényelmes, hiszen a merev talpú cipőben a földutakon, ösvényeken nem kényelmes hosszú távokat gyalogolni.

Technikai hegymászó bakancsok

Technikai hegymászó bakancsA D merevségű talp az igazi hegymászó bakancsok védjegye. Bármilyen hágóvas szerelhető rájuk és bármilyen hegymászó tevékenységre alkalmasak. A talp olyan merev, hogy az ilyen bőrbakancsok nem gyűrődnek, ezért jól karbantartva rendkívül tartós darabok. Ha a hegymászást komolyan gondolod, csakis ilyen bakancsot válassz! Középhegységbeli túrázásra nem alkalmas, mert nehéz és a merev talp elég kényelmetlen hosszú távon a földutakon.

A cipő anyaga

Általánosan igaz az, hogy a cipő legyen a lehető leghomogénebb anyagból. Minél kevesebb a varrás egy cipőn, annál kisebb a beázás veszélye. A nagyon dizájnos cipők többnyire magukban hordozzák azt a hibalehetőséget, hogy a varrások mentén hamarabb tönkremennek, mint azok a darabok, amelyek nagyjából egy bőrből vagy más anyagból vannak szabva.

A bakancsok többnyire bőrből készülnek, de léteznek ún. műanyag bakancsok, vagy valamilyen egyéb szintetikus anyagból készült bakancsok is.
A bőrbakancsok karbantartást igényelnek, a bőrt rendszeresen tisztítani, majd impregnálni kell ahhoz, hogy a cipő megtartsa a vízállóságát. Ám a bőr jól szellőzik, rendkívül strapabíró, így a minőségi bőrbakancsok jó kezekben vagy inkább lábakon nagyon időtállóak tudnak lenni.
Hideg helyen táborozva érdemes a hálózsák végébe bedugni a bakancsot, mert reggel igen kellemetlen élmény a jéghideg, fagyott bakancsot felhúzni.

Műanyag bakancsA műanyag bakancsok merevek és többnyire egy merev külső műanyag héjból ill. egy belső, szivacsos anyagből készült ún. belső cipőből állnak. A két különálló réteg miatt duplex bakancsnak is hívjuk az ilyen kialakítást. Teljesen igénytelen darabok, hiszen impregnálni nem kell őket, beázni nem tudnak. Az újabb daraboknál (megfelelő zoknival használva) a láb izzadtságát a belső cipő átengedi, a nap végén az izzadtságot csak szimplán ki kell önteni a külső cipőből és kész. 🙂
Hideg időben a belső cipővel együtt lehet hálózsákba bújni, így reggel nem egy jéghideg, teljesen merevre fagyott lábbelit kell felerőltetni a lábunkra, hanem csak bebújunk a külső cipőbe és máris menetkészek vagyunk.
Az ilyen bakancsok kicsit nehezebbek, mint a bőrbakancsok. A merevségük miatt kicsit nehezebb menetelni bennük, mint egy hasonló kategóiás bőrbakancsban. Drágább árfekvésben léteznek bőrből készült duplex bakancsok is.

Sítúra bakancsokA sítúra bakancsokat is be lehet erőszakolni a műanyag bakancsok kategóriájába. Ezek a bakancsok rendelkeznek síelő és gyalogló funkcióval, amit többnyire valamilyen kallantyúval lehet állítani a cipőn. Ezekben a bakancsokban síelni is lehet, és újabban már a merevségük is olyan, mint egy normál lesikló-bakancsnak, azaz 100-140 flex indexű sítúra bakancsokhoz könnyen hozzá lehet jutni. A sítúra bakancsokra is lehet hágóvasat szerelni és többnyire ugyanolyan talpminőséggel rendelkeznek, mint a hagyományos műanyag bakancsok.

Kevlár hegymászó bakancs - Salewa Vertical ProEgyéb szintetikus bakancsok is léteznek már a piacon, mindenféle márkanévvel ellátott anyagokból.

Nagyon népszerű lett az elmúlt időszakban a kevlár. Rendkívül igénytelen anyag, tisztítása nagyon egyszerű. A kevlár bakancsok sokkal könnyebbek, mint a hasonló kategóriás bőrbakancsok. Kopásállóságuk kiváló, talán az elöregedés gyorsabb ezeknél a cipőknél, mint bőrből készült társaiknál. Ha sokat jársz magashegyi túrázni, akkor nagyon jó választás lehet egy pár kevlár bakancs.

Bélés

A bakancsok béleltsége is különböző. Egyrészt hőmérséklet szempontjából is lehet őket differenciálni, másrészt vízállóság szempontjából is.

Hőmérséklet szempontjából egyszerű a képlet: a béleletlen bakancs hideg, a bélelt meleg(ebb). Ha téli túrákon akarod a bakancsot használi, érdemes bélelt darabban gondolkozni, mert hosszas kint tartózkodás során csúnya fagyási sérüléseket lehet a lábon összeszedni. Persze megfelelő zoknikkal lehet javítani a cipőd szigeteltségén.

A műanyag bakancsok alapból jóval melegebbek, mint a bőrbakancsok, hiszen a belső cipő általában jó szigetelőanyagból készül.

Némely cipőket el szokták látni ún. vízálló membránnal (pl. Gore-Tex). Ez segít abban, hogy ha a külső bőrréteg átázik, a lábunk még ekkor se legyen vizes. Az ilyen membránok a láb izzadtságát átengedik, így a bőr szellőzőképességét ki tudod használni.

A membránról azonban tudni kell, hogy sajnos nem időálló, kikophat, eltömődhet pl. a zokni szöszeivel és a hatékonysága jelentősen romlik. Használj hozzá megfelelő minőségű túrazoknit és hosszabb ideig fog működni a bakancsod!

Expedíciós bakancsLéteznek ún. expedíciós bakancsok is, amelyek többnyire olyan műanyag bakancsok, amelyek rendkívül jól szigetelt, meleg lábbelik és a kamásli is rájuk van integrálva, így mindenféle szempontból jól szigeteltek.
Az ilyen cipőket előszeretettel alkalmazzák a Himalája csúcsainak meghódítói. A Magas-Tátrában kicsit talán túlzás lenne a viseletük. 🙂

Bakancs méretének kiválasztása

Nagyon fontos, hogy a bakancsnak jó méretűnek kell lennie ahhoz, hogy hatékonyan és kényelmesen tudd használni. Amikor próbálod, győződj meg róla, hogy a sarkad stabil a cipőben, nem csúszkál jobbra-balra! Úgyszintén oldalirányban is tartania kell a lábfejedet, viszont a lábujjaid előtt legyen 1-2cm hézag, hogy amikor lejtőn lefelé mész, vagy éppen lépést rúgsz és a lábfejed kicsit előrecsúszik a cipőben, lábujjaid akkor se érjenek a cipő orrához! Próba során ha előrecsúsztatod ütközésig a lábfejedet a cipőben és 1-2 ujjad befér a sarkad mögé, akkor az lesz a jó hosszúság.

Próbáld ki a bakancsodat a boltban! Lépcsőzz, állj fel vele keskeny peremekre! Sok boltban van próbaösvény, ahol köveken, kavicson, fákon tudsz sétálni a cipőddel. Próbáld ki felfelé menetben, lefelé menetben! Érdemes mindig megpróbálni fél számmal kisebb és nagyobb méreteket is, hogy össze tudd hasonlítani az érzetet.

Jó válogatást!