10 alapelv, hogy a kezdő mászóból haladó legyen

Posted on Posted in Cikkek

Probléma

Ha kezdő mászó vagy, esetleg emlékszel még azokra a napokra, amikor elkezdted a mászást. Biztosan ismerős az érzés, amikor bedurrant alkarral próbálkozol egy fogást megfogni és az ujjaid már nem engedelmeskednek és teljesen esélytelennek látod, hogy egy kiszemelt kunsztot meg tudj mászni.

Fel tudod idézni, mennyi mászás után következik ez be? Esetleg azt, hogy milyen nehézségű falakon?

Esetleg azt is érezhetted már, hogy rövidek a karjaid… bárhogyan nyújtózkodsz, a fogások túl távol vannak, nehezen vagy egyáltalán nem elérhetőek. Ismerős?

Megoldás

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, ezeket a problémákat nagyon rövid idő alatt lehet kezelni? Nem kell hozzá végtag-növelő  orvosi beavatkozás sem, ilyenre eddig csak nagyon kis számban esett sor. 😀 😛 🙂

Pár ügyes trükk elsajátítása után nagyságrendi javulást fogsz tapasztalni a mászóteljesítményedben.

10 alapelv a hatékony mászáshoz

  1. Memorizálás, vizualizáció: Ha a falat, a mászóutat tanulmányozod kicsit mászás előtt, megfelelő stratégiát tudsz kialakítani a megmászásához. Ha csak annyit teszel, hogy memorizálod, merre találhatóak az utadhoz tartozó lépések, fogások és nem mászás közben keresgéled őket, már nyertél egy kis energiát.
  2. Precíz testtartás: Hova helyezed testsúlyodat? Megfelelő törzspozícióval jobb az egyensúlyi helyzeted, a lábaid kapják a nagyobb terhelést a karjaid helyett. A törzs, a csípő megfelelő forgatásával elérjük, hogy a súlypont minél inkább a fal síkjába kerüljön.
  3. Precíz lépés: Nagyon fontos, a cipőd melyik felületével lépsz. Ha a cipődet precízen teszed a lépésre, nagyobb erőt tudsz kifejteni vele. Rossz cipőpozícióval pontatlan lesz a lábtechnikád, több terhelés jut a karokra.
  4. Megfelelő lábtartás: A lábak megfelelő pozíciójával, a lábfejek és a térdek helyes használatával “kiékelheted”, esetleg “felakaszthatod” magadat a legmeredekebb falakon is, így a karok kevésbé fáradnak. A lábak helyes pozícionálásával, a lábak megfelelő helyzetben való kinyújtásával elérhetsz olyan fogásokat is, amelyek távolinak tűnnek.
  5. Ellentétes erők használata: Húzás és tolás – Ez mind a karokra, mind a lábakra vonatkozik. Nagyon meredek falakon, plafonokon a lábfejek akasztásával és húzásával rengeteg terhet le lehet venni a karokról. A helyes tolómozdulatokkal pedig felváltva tudjuk használni a bicepszeket és tricepszeket, így pihenőt hagyva az ellentétes (antagonista) karizomzatnak.
  6. Fogások helyes irányból való terhelése: Minden fogásnak megvan a maga trükkje. Fontos, hogy felismerd, merről érdemes terhelni őket és ehhez kiválaszd a megfelelő kar-, láb- és testpozíciót.
  7. Nyújtott kar: Minél kevesebb izmot használsz a falon, annál kevesebb energiát használsz, annál tovább tartanak az energiakészleteid. Ha sokat használod a karokat a testsúlyod felhúzására, hamar el fognak fáradni, azonban ha törekszel a karod nyújtva tartására, tudsz spórolni.
  8. Sportágspecifikus kondicionális képességek javítása: Természetesen az erő, erőállóképesség fejlesztése is nagyon fontos a technika fejlesztése mellett. Azonban úgy valljuk, hogy kezdők esetében érdemes elsősorban a mászótechnikára fókuszálni, odafigyelni, hogy edzésen belül is megfelelő regenerálódási időt biztosítani, hogy minél több mászás beleférjen az időbe, a korai kimerülés helyett.
  9. Nyújtás: Mind a mozgásterjedelem növelésében, mind a regenerálódásban fontos szerepe van a helyes és hatékony nyújtásnak. Tilos kihagyni.
  10. Megfelelő mászócipő: Végül, de nem utolsósorban… Ha túl nagy, lóg a lábadon, nem tudsz precízen lépni, lecsúszol. Ha túl kicsi, a könnyeidtől nem látod a lépéseket.

Ha tetszenek a fentiek, nálunk edzésen ezeket élőben is ki tudod próbálni, el tudod sajátítani.

Falmászó edzéseink időpontjai »


😀 🙂 😛